keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

10 parasta piirrossarjojen alkuintroa!

Vaikka en olekaan mikään ikivanha jäärä, on minulla taipumusta nostalgiseen ajatteluun. Ruoho oli 90-luvulla vihreämpää ja kaikki oli kivaa... Varmasti myös jäätelö maistui tuolloin paremmalta... Saatan taas kaunistella asioita mielessäni, mutta ainakin yksi asia on varma: Ennen vanhaan lastenohjelmat olivat paljon parempia kuin nykyään! Ei olekaan mikään ihme, että vielä aikuisiälläni muistelen lämmöllä pentuna katsomiani piirrossarjoja. En edes vaahtosammuttimena viihtynyt ulkoilmassa, vaan vietin vapaa-aikaa olohuoneemme valkoisen kuvaputkitelevision lämpimässä loisteessa... Youtube mahdollistaa sen, että nykyään voin löytää lapsuuteni suosikkisarjojen alkutunnarit käden käänteessä! Ajattelinkin tehdä tällaisen leikkimielisen TOP 10 -listan kaikkein ikimuistoisimmista tunnareista!


10. Prätkähiiret marsistaSkootterihamsterit lukeutuivat lapsena suosikkiohjelmieni joukkoon, mikä on sinänsä ihmeellistä, koska moottoriajoneuvot eivät ole ikinä kiinnostaneet minua. Ehkä kyborgimaisilla avaruushiirillä oli jotain tekemistä asian kanssa? Alkuintrossa soiva biisi ei itsessään ole kovin mieleenpainuva, mutta ainakin se on sopivan rokkaava ja asiaankuuluvan synkkä! Tämä ei ole mikään tyttöjen ohjelma!


9. Tikun ja Takun pelastuspartio

 
Jatkan jyrsijälinjalla. Tämä biisi on aivan tajuttoman tarttuvaa sorttia, ja jää väkisinkin kummittelemaan alitajuntaan jo yhden kuuntelukerran jälkeen. Intron aikana pyörivät videoklipit on poimittu suoraan jaksoista, mikä on sinänsä vähän laiska ratkaisu. Ja laulaja kuulostaa jotenkin laimeammalta kuin muistelin... Tämä ei kuitenkaan vähennä itse teemakappaleen iskevyyttä! Sarjasta en oikeastaan muuta muistakaan.8. Nalle Puhin uudet seikkailutKappale on itse asiassa aika energinen ja reipas ollakseen Nalle Puhin tunnari. Silti se sopii sarjan henkeen ihan mainiosti. Tietenkään tämä ei ole lainkaan kuten se alkuperäinen Nalle Puh -teema, mutta minulle tämä on jopa nostalgisempi sävellys. Lyriikat eivät ole niin väkisin väännetyt kuin monissa muissa suomeksi käännetyissä tunnusbiiseissä. Sitä paitsi kappale, jossa käytetään adjektiivia "nastaa" ansaitsee taputuksen olkapäälle. Kuinka mahtavan ysärihenkinen sanavalinta!

 

7. Matka maailman ympäri 80 päivässäRakastin tätä sarjaa pienenä! Jo aivan alussa näkyvät kuuluisat maamerkit ja alkutahdit saavat suupielet kääntymään hymyyn. Alkuintro on vanhan ajan piirretyille tyypillinen, eli varsin hidastempoinen ja peräti puolitoista minuuttia pitkä. Nykyajan lapset ehtivät jo vaihtaa kanavaa tuossa ajassa! Melodia on varsin kiva, ja joskus huomaan hyräileväni tätä biisiä huomaamattani.

Hassuna yksityiskohtana prinsessa laulaa tässä "Minä olen prinsessa, rakkaudessa kestävä", mutta 2000-luvulla tehdyssä dubbauksessa hän laulaa "Minä olen prinsessa, ja seikkailuissa oon mukana". Näin se naisen asema muuttuu!6. Varjo AnkkaVau, Disney todellakin osasi tehdä ohjelmiinsa makeita tunnareita. En keksi tähän mitään sen syvällisempiä perusteluja, mutta olen aina pitänyt tavasta, jolla Varjo murahtaa sanan "Vaarallisia".

5. Sherlock KoiraTällä sarjalla on ehkä historian typerin nimi, mutta se ei onneksi vaikuttanut laatuun mitenkään. Miten kukaan voisi olla jammailematta tällaiselle vanhan koulukunnan tunnusbiisille? Tietenkin äänenlaatu on vähän mitä on, ja suomenkielisilla lyriikoilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä sarjan kanssa, mutta KATSOKAA NYT TUOTA ANIMAATIOJÄLKEÄ! Pelkässä alkuintrossa on enemmän toimintaa kuin useimmissa lastenohjelmissa yhteensä! Ja tunnuskappaleessa on sellainen koukku, että siitä ei pääse irti vaikka kuinka riuhtoisi.


 4. AnkronikkaTämä kappale... Se on kaikkien korvamatojen isä, äiti ja isoäiti! Kun Ankronikan tunnuskappale osuu tärykalvoille, se ei lähde kulumallakaan. Rytmi on suorastaan kuolettavan hyvä! Sitä paitsi suomenkieliset lyriikat ovat hulvattomat. Ankkakäännöksille sopivasti biisistä voi löytää eksoottisia sanavalintoja, kuten "vauhtimesta". Ankronikkaa voi muuten nykyään katsella Netflixistä, mikä on hieno kulttuuriteko.

Joskus hyvää, joskus pahaa, ANKAT! Who-oo-oo!

3. Hopeanuoli(Videolla näkyvät kököt käännöstekstit eivät kuulu siihen)

 Mitenhän monta kertaa olen elämäni aikana nähnyt tämän videopätkän? Jokainen Hopeanuoli-VHS alkaa tällä mahtipontisella, 80-lukua uhkuvalla teemakappaleella. Se sopii elämää suuremmalle lastenohjelmalle erinomaisesti, ja aiheutti minulle aina kylmiä väreitä jo tuolloin. Sekään ei haitannut, että koko kappale on laulettu japaniksi, mikä osaltaan kertoo kappaleen vahvuudesta. Pienenä luulin, että laulu on englanninkielinen, heh heh! Kaikki kuvat tässä surrealistisessa biisissä ovat painuneet lähtemättömästi mieleeni. Etenkin kuva Akakabuto-karhusta poseeraamassa rakennuksen yllä. Ja lopussa näkyvä kohta, joss kyseinen kontio juoksee rinnettä alas Hopeanuolen perässä. Toivoin aina mielessäni, että kyseinen kohtaus olisi jollain videolla, mutta sehän oli vain alkuintroa varten piirretty kohtaus. Nyyh!


2. Turtles

 

No nyt olemme asian ytimessä! Teini-ikäiset mutageenissa kylpeneet ja ninjakoulutuksen saaneet kilpikonnat olivat lapsuuteni idoleita! Tämä pizzaa mussuttava vaihtolämpöinen nelikko oli tuttu kaikille lähipiirin lapsille, ja videokasetteja löytyi valehtelematta joka kodista! Legendaarisen ohjelman kruunasi kertakaikkiaan uskomaton teemabiisi. Miten nimihirviöstä "Teenage Mutant Ninja Turtles" voi vääntää noin tolkuttoman tarttuvan ja toimivan kappaleen? Hassuna yksityiskohtana tajusin vasta paljon, paljon myöhemmin, mitä biisissä sanotaan. Mutta väliäkö tuolla, tärkeintä on itse koukkuna toimiva hokema Teenage Mutant Ninja Turtles, jota sitten hoetaan vaikka maailmanloppuun saakka... No ehkei sentään, pitäähän sitä joskus nostaa nyrkki ilmaan ja mylväistä "HEROES IN A HALF-SHELL! TURTLE POWER!!!"

Veikkaanpa, että puolet sarjan budjetista meni tähän alkuintroon. Itse jaksoissa piirrosjälki ei ole likimainkaan samaa luokkaa!


Tässä vaiheessa kaikki varmaan ajattelevat, että mikä vittu muka vetäisi vertoja Turtlesille? nyt seuraa henkilökohtainen suosikkini, joka saa 90-luvulla syntyneet kiljaisemaan riemusta ja sitä vanhemmat ähkäisemään tuskasta. Kyllä, suosikkini on...

1. POKÉMON

 
(Uskomatonta mutta totta, alkuperäistä videota ei löydy suomeksi! Tässä englanninkielinen video) 


(Tässä suomenkielinen kappale ilman videota)
 

Vihaajat vihaavat, mutta tämä on mielestäni paras tapa aloittaa piirrosjakso! Pelkästään ensimmäisen sekunnin aikana pamahtava rumpuintro riittää vierittämään nostalgiankyyneleen poskelleni. Pari sekuntia myöhemmin kuuluvat klassikoksi muodostuneet alkusanat "Tunnen sen jo kasvavan" (Josta saa väännettyä vaikka mitä irstasta jos on ala-asteen iso poika). Seuraava minuutti onkin sitten nostalgista euforiaa. Teemakappale on tarttuva ja ikoninen, mutta samalla se on elämää suurempi ja juuri sopivan pöhkö. Ja se tuli kuultua niin moneen otteeseen, että muistan sanat vieläkin ulkoa! Jos et katsonut Pokémonia lapsena, sinulla oli ankea lapsuus!

Erityisiä muistoja liittyy ensimmäisen Pokémon-elokuvan aikana soivaan remixiin. Linkkaan senkin tähän. Se on mielestäni jopa hienompi kuin televisiossa soinut alkuperäinen versio. Muistan, kuinka elokuvateatterissa me pennut huokaisimme samanaikaisesti, kun syntikkaintron jälkeen korviimme kantautui hyperpumpattu versio kaikkien rakastamasta Pokémon-tunnarista! Aina kun jälkikäteen katselin Pokémon-elokuvaa, katsoin tämän kohdan vähintään kahteen kertaan.


(En voi uskoa, että tästäkään ei löydy alkuperäistä videota... Olen pettynyt!)

Okei, siinä oli nostalgiassa piehtarointia kerrakseen! Listalta jäi täpärästi pois monia hyviä ralleja, kuten legendaarinen Muumitunnari. Jos joku kokee, että listaltani puuttuu jotain oleellista, mainitkaa siitä kommenteissa!

4 kommenttia:

 1. Samaa mieltä, Pokemonin tunnari on paras kaikista. :D

  VastaaPoista
 2. Mikä ihana nostalginen postaus! :) Ihan oikeessa oot tuossa, että ennen lastenohjelmat oli todellakin parempia kuin nykyajan. Uusi Turtles tunnarikin on ihan surkea...

  VastaaPoista
 3. Hyvä lista, aikalailla samoilla linjoilla ollaan, omiin suosikkeihin lukeutuu myös mm. Muskettikoirat. Ite en ees muistanut et Sherlock Holmes oltiin nimetty koiraksi, sarjassakin nimi on Holmes joka sitäpaitsi oli kettu.

  VastaaPoista
 4. oiihhh hopeanuoli nostalgiani. se oli niin paras vaikka pelkäsinkin siinä alkutunnarissa sitä kohtaa jossa hopeanuoli joutuu sinne myrskyyn ja karhut nousee sieltä esiin.

  VastaaPoista