tiistai 16. heinäkuuta 2013

Kesäni kirjastotätinä

"Kuka vittu jaksaa tehä töitä kesällä?" - Tuomas Kumpula, 13 vee

Arvostan vapaa-aikaa varmasti vielä enemmän kuin ihmiset keskimäärin. Suomalaisten anaalista revittyyn ajatteluun kuuluu se, että aina pitäisi olla jotain hyödyllistä tekemistä. Ilman tehokasta ajankäyttöä ei vapaa-ajasta saa nauttia... Tai ainakaan myöntää nauttivansa. Mutta eikö olekin paljon mukavampaa vain röhnöttää koneen ääressä ja selata nettiä? Tai säästää koko ilta videopeleihin uppoutumiseen? Vielä muutama vuosi sitten olisin mielihyvin pyhittänyt vaikka koko kesäloman tuollaiselle miellyttävälle vetelehtimiselle. Työnteko kesällä oli vain pakollinen paha, jota oli otettava saadakseen massia. Ja välttääkseni muiden paheksuntaa.

Ehkä kyse on sitten jonkinlaisesta kypsymisestä, mutta nykyään kesätyö maistuu! Tietenkin yksi syy tähän on se, että vietin suurimman osan touko- ja kesäkuusta ilman sen tarkempia aikatauluja. Niinpä kuuden viikon mittainen harjoitteluduuni Kemijärven kirjastossa tuntuu suorastaan freshiltä vaihtelulta. Ja eihän se rahan tienaaminenkaan ole yhtään hullumpaa vaihtelua ainaiseen köyhänä kärvistelyyn verrattuna! Ei näillä hommilla pääse rikastumaan, mutta opintotuen se voittaa aika kevyesti.

Parin viikon jälkeen olen aika tyytyväinen työnkuvaani. Mikäpä voittaisi siistin sisätyön kirjallisuuden parissa? Päivät kuluvat pitkälti tiskin takana istuessa, mutta eivät suinkaan ole niin yksitoikkoisen tylsiä kuin äiti etukäteen pelotteli. Asiakaspalvelukin on kivaa, kirjastossa ei nimittäin ravaa samanlaisia einareita kuin vaikkapa ruokakaupoissa.

Tiskillä päivtystämisen lisäksi olen hyllyttänyt kirjoja, poistanut niitä tietokannasta, tuhonnut niitä satamäärin puukolla (hyvää stressinpurkua), etsinyt lehtileikkeitä, repinyt verhot alas ja ylipäätään duunaillut kaikkea pientä. Kahdeksan tunnin työpäivät kuluvat noin puolet nopeammin kuin viime kesän museoduunissa, joka ajoi minut tylsyydellään mökkihöperyyden partaalle. Täällä tekemistä on juuri sopivasti, mutta samalla työtaakka ei ylly liian hektiseksi. Tämänkin päivityksen olen kirjoittanut iltapäivän mittaan tiskin takana, höh höh!

Tässä tulee melkein mieleen, että mieluummin menisin töihin kirjastoon kuin opiskelisin työttömäksi maisteriksi tai pyrkisin toimittajaksi. Hmph.

1 kommentti:

  1. "Ilman tehokasta ajankäyttöä ei vapaa-ajasta saa nauttia... Tai ainakaan myöntää nauttivansa"

    Haha, täysin totta! Ite oon taas vaihteeksi tämän kesän "sluibaillut" ja jotenkin toi mainitsemasi ajatusmaailma on syvästi juurtunut minuun. Alkukesästä koin olevani ala-arvoinen ihminen, kun en jatkuvasti tarkastellut mol.fi-sivustoa kesätyön toivossa. Nyt kun olen suonut itselleni vapuden nauttia tästä vapaudesta, niin syksyn opinnot alkavat lähestyä uhkaavasti:D Ihmisen ei ole koskaan hyvä olla & Life is Helvet...

    VastaaPoista